Állandó / kísérő programok

Augusztus 19-20.

Árpád-házi királyok a Nádasdy Mausoleumból

A kiállítás az Árpád-házi királyaink arcképcsarnokának másolatait mutatja be.

A Szent István-napi ünnepség alatt a Márton Áron téri szabadtéri kiállítás alapját a magyar barokkművészet legnagyobb összefüggő arcképsorozata képezi, mely később számos uralkodó ábrázoláshoz szolgált ihletként.

Tudj meg többet róla itt.

Családi kincskereső kalandjáték

A Haáz Rezső Múzeum augusztus 19-én ismételten kincskereső délelőttre hívja a helyi értékek iránt érdeklődő családokat. A résztvevőknek a játék során térkép és kérdőív segítségével kell bebarangolniuk a város utcáit és tereit, valamint az ismeretszerzés során válaszokat kell megfogalmazniuk.

Benevezni legkevesebb egy felnőttből és egy iskolás gyermekből álló csapattal lehet. Jelentkezni vasárnap 10.30-tól a Márton Áron téren felállított kincskeresősátornál kell. A játékos felfedezésre vállalkozó csapatok munkáját hétfőn a múzeum oklevéllel jutalmazza.

Fotográfia sarok

Szent László királyunk kezdeményezésére 1083-ban avatták szentté az államalapító István királyt, valamint fiát,Imre herceget. Ezzel az egyházpolitikailag is jelentős eseménnyel megerősítette Magyarország és Róma viszonyát. Érdekesség, hogy Szent István és Szent László után is maradt egy-egy ereklye, a szent jobb, valamint a koponyát tartalmazó herma, azaz a térítő kéz és a bölcs uralkodás jelképei.

A két szent király emlékezete előtt tisztelgünk az ünnepség idejére berendezett fotográfia-sarokkal is, ahol betekintést nyerhetünk különleges történeti fényképészeti eljárásokba, valamint szelfit is készíthetünk az alkalmi háttérrel.

Kézműves foglalkozások

Az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete ezúttal is kézműves-foglalkozásokra várja a gyermekeket. Így a nemezelni, fonni, szőni, faragni vágyók is megtalálják a kedvükre való hasznos időtöltést a Szent István-napi ünnepség idején.

Koronamodellezés

A Szent István-napi ünnepség évek óta népszerű kísérőprogramja a Művelődési Ház szervezésében zajló koronamodellezés. A kartonból előre kivágott, könnyen összeilleszthető – mintegy 250 db. – korona elkészítésére, valamint a Képes Krónika Szent Istvánt ábrázoló miniatúráinak nagyított képe alapján történő díszítésére várjuk idén is az érdeklődőket vasárnap 10.00 és 16.00 óra között.

Viktor mesét olvas

A magyar népmesék és klasszikus mesék világába mindig kívánkozó gyermekeket a Városi Könyvtár mesemondója, Viktor is várja az ünnepség két napján. Mesehallgatás közben pedig kedvükre színezhetnek, rajzolhatnak a kicsik.